måndag 30 april 2012

DN i lördags




Ligger lite efter nu, generellt sett. Men så här såg det i alla fall ut i DN Kultur i lördags. Lotta Olsson gillar Skalpelldansen, minsann. Och jag gillar Lotta Olsson. Att det dessutom finns ett citat i boken som jag snott från en gammal Läckberg-recension skriven av ... Lotta Olsson gör ju inte saken sämre. Mer meta åt folket!

fredag 27 april 2012

Releaserace i Stockholm

Vilken galen vecka jag har haft! Efter releasefesten i lördags, städningen i söndags och firandet av nybliven nioåring i måndags var det dags att fortsätta släppfirandet i huvudstaden. På tisdagsmorgonen hoppade jag och the lovely Nene Ormes på tåget norrut. Hon ägnade resan åt att slutredigera den här fantastiskt vackra boken som kommer ut i augusti:


Och jag läste den här mycket välskrivna men väldigt otäcka novellsamlingen, skriven av en fransyska som är så vansinnigt nätt och vacker att man vill klippa till henne:


Efter incheckning på vandrarhemmet The Red Boat bar det vidare till Södra Teatern och släppet av Eld, den andra delen i Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Engelsfors-triologi. Uppsluppen stämning, massor med folk och jag pratade med en hel radda trevliga människor som jag aldrig träffat förut och andra som var roligt att träffa igen.

Som till exempel Christina Stielli (som skrivit skilsmässoromanen "Jag älskar dig inte"), Sofia Nordin (senast utgiven med "Gå sönder, gå hel"), Fabian Göransson som tog in min novell i Utopi Magasin, serietecknarna Kim W Andersson (Alena och Love hurts), Lina Neidestam (Maran och Zelda) och Loka Kanarp (Hungerhuset) och dessutom Hanna Fahl på DN Kultur. Jo, det var verkligen en sån kväll - där alla verkade ha skrivit saker och där den vanligaste frågan var: "... och på vilket förlag ligger du?"






På onsdagen blev det lunch med förläggar-Annika på samma restaurang som när jag tecknade kontrakt för nästan precis ett år sen (ack, nostalgin!), nämligen den här:





Efter ett par timmars välbehövligt slappande på det supersöta hotellet Sven Vintappare (med hela sju rum!) var det sedan dags för eget releasemingel på förlaget. Betydligt mindre än det i lördags, men inte desto mindre mycket trevligt.

Annika och jag pratar bok och patologer

Jag signerar åt Sara Bergmark

Cato Lein, jag och min kusin Ingrid

Efter att den sista gästen lämnat Telegram vid halv tolv-tiden borde jag förmodligen ha gått till hotellet för att sova. Men det gjorde jag inte. Istället traskade jag från Gamla Stan till Mariatorget och lyssnade på när Julia Dufvenius läste högt vid det officiella midnattssläppet av Eld. Jonny från Swedish Zombie var också där (läs hans rapport här) och vi tillsammans höjde nog medelåldern en hel del bland alla tjejer i nedre tonåren som hade lyckats tjata sig till att få vara uppe sent en vanlig skoldag.

Morgonen därpå väcktes jag av meddelandet att Skalpelldansen hade recenserats i Kulturnytt i P1. Kulturnytt! Som jag alltid brukar lyssna på under lunchpromenaderna med hunden. Mycket märkligt. Men höra på det vågade jag inte. Syster fick lyssna medan jag duschade och rapportera efteråt. Men den som vill kan höra inslaget här. Sen följde jag syster till centralen och köpte en Situation Sthlm av en hemlös försäljare - med en helsida om mig i. Mycket märkligt det också.



Hela torsdagen ägnade jag sedan åt att maniskt vandra runt i City och inspektera Skalpelldansens placering i bokaffärerna. Nej, det gjorde jag faktiskt inte - jag lyckades stoppa mig själv efter bara ett par:

Akademibokhandeln Hötorget

Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan

SF-bokhandeln Gamla stan (det där vita suddiga längst upp)



Istället tillbringade jag dagen nedsjunken i en mjuk soffa på Waynes Coffee läsandes Dexter (mer om denna märkliga upplevelse i ett senare inlägg). Framåt kvällen hämtade jag upp författarkollegan Marcus Priftis vid Arlanda Express för vidare befordran till Pernilla Alms releasefest för relationsromanen "Alltid du". Vid det laget var jag en aning mingeltrött och att ta några bilder kom jag mig inte för. Men det fanns det å andra sidan bra många andra människor som gjorde. Bland annat här. Och jag träffade ännu fler författare och förlagsfolk och kasserade in ännu fler "Åh, den har jag hört talas om" när Skalpelldansen kom på tal. Fler än jag hade kunnat drömma om faktiskt. Och sen tog jag nattåget hem, helt överväldigad av denna fantastiska vecka och en aning tagen av det faktum att det är gjort nu.

Jag har debuterat.


måndag 23 april 2012

Bokhandeln i Birsta köpcentrum


Tänk att den har tagit sig så långt bort som till Sundsvall. Utan mig. Hoppas att du har det bra, lille vännen.

söndag 22 april 2012

Släpphelg del 4: Releasefest

Efter att ha riggat reklambyrå hela dagen var det äntligen dags för helgens verkliga höjdpunkt - releasefesten. Och så otroligt fantastiskt det blev! Nästan sjuttio personer kom och jag sprang som en galen råtta mellan författarintervju, signering och högläsning i nedre konferensrummet. Och lyckades till och med förtränga det potentiellt pinsamma med den gigantiska vepan med mitt porträtt på. För att inte tala om skrytbordet med alla tidningsartiklar - som för övrigt faktiskt var väldigt uppskattat.

Tack så väldigt mycket alla ni som kom. Och tack för alla blommor, presenter och bokköp. Ni är fantastiska! Tack också till Anna, Fredde, Thomas, Maria, Anne och Gustav som stannade kvar en stund extra - så att jag fick hinna med lite egen fest också.

Några foton hann jag däremot inte ta. Men det gjorde lyckligtvis andra (tack Martin S, mamma och pappa).












Släpphelg del 3: Intervju med Swedish Zombie



Under lördagen publicerades också en intervju  där Jonny på Swedish Zombie ställer mycket intressanta och kniviga frågor som jag försöker svara på efter bästa förmåga. Förhoppningsvis är jag åtminstone en aning begriplig. Intervjun finns att läsa här.

Släpphelg del 2: Aftonbladet

Släpphelgen fortsatte med att jag på lördagsmorgonen fick ett sms från Sara Bergmark med en uppmaning att köpa dagens Aftonbladet. Så det fick jag ju göra, mitt i förberedelserna för kvällens släppfest. Och fick se det här i faktarutan till en artikel om Saras och Mats nya bok Eld (som det skrivs om överallt just nu, vilket Sara konstaterar på sin blogg Glorybox):



Friends in high places. I like!

Släpphelg del 1: Recensionsdag

Nu är den snart över, denna historiska veckända när min debutroman Skalpelldansen släpptes, rent formellt alltså. Högtidligheterna inleddes i fredags när det var officiellt recensionsdatum och utförliga omdömen började dyka upp både här och där på nätet. Här är några av dem (inklusive ohämmat skrytsamma utdrag):

"Det är en imponerande debut där många klassiska ingredienser från skräckkulturen möter ett nutida postmodernt samhälle"
Henrik Elstad, LitteraturMagazinet

"Med känsla för detaljer och en rejäl skopa kolsvart humor är det en mycket intressant skräckdebut"
Emma Kraü, LitteraturMagazinet

"Stilistiskt befinner vi oss på välkänd mark, och det är njutbart att läsa en författare som behärskar språket och knepen så väl som Milewski."
Swedish Zombie

"De sista kapitlen satt jag som på nålar och kunde inte släppa boken ens för en sekund. Riktigt spännande slut som lyfter hela boken, speciellt de allra sista sidorna som jag tyckte var genialiska."
 Boken är tankens barn

"Det här är en bok som ganska friskt blandar splatterskräck med svart humor och stundvis gör det på ett rent briljant sätt."
Eli läser och skriver

 "Det här är en bok som handlar om böcker.  Med Dexter-vibbar. Och som inleds med ett Morrissey-citat. Jag gillar!"
 Bokbloggen Lektyr

"Skalpelldansen gjorde mig väldigt glatt överraskad. Den är spännande, underhållande och välskriven."
 Calliope books

"Nu väntar jag på att Milewski ska skriva många fler skräckböcker, för en mer lovande debut får man leta efter."
 Lingonhjärta

"...en njutbart slipad och glasklar prosa som blir helt obarmhärtig när det är dags för äckligheter."
 Karin Tidbeck

Men, undrar kanske vän av ordning, finns det verkligen ingen som tycker illa om den här boken? Jodå, det gör det visst. Men de recensionerna läser jag inte (tack underbara Nene som matar mig med positiva länkar när jag har googlingsförbud). Och inte tänker jag länka till dem heller. För att parafrasera den gamla 60-talshiten: "It's my blog and I brag if I want to". Så det så.

onsdag 18 april 2012

Siw och jag



På personlig rekommendation (tack Henrik E för tipset) köpte jag idag nya numret av Café. Och vem har klämt sig in bland alla übermanliga rockstjärnor, krigsveteraner och fotbollsspelare om inte lilla jag. Så här står det i texten: "Jenny Milewski ser ut som en ung Siw Malmqvist, men skriver blodig skräck i Stephen Kings anda". Jag måste medge att jag höll på att spruta lunch-sushin över bordet när jag läste det. Men jag gillar det. Jag och Siwan liksom. Vi har det bra ... här bak i bilen.

söndag 15 april 2012

Besök i verkligheten

Skalpelldansen har nu varit ute i butik i ungefär en vecka. Redan på påskafton fick jag rapporter om att Gleerups i Lund hade fem exemplar, men eftersom jag själv varit innesluten i en gräsänkebubbla av jobb, barnskjutsningar och hushållsarbete har jag inte lyckats besöka en enda bokhandel för inspektion. Förrän igår:

Bokia i Burlöv Center. Första gången jag ser Skalpelldansen i butik. Ett stort ögonblick.


Där ligger den, i tryggt förvar mellan Åsa Larsson och Michael Connelly. Och med ett enda exemplar kvar! Om de nu hade tagit in mer än en. Vågade inte fråga.

Apropå stora ögonblick så har Adlibris just nu den här specialsidan om skräck på sin sajt.


Blev lite röd om kinderna när jag läste texten, måste jag erkänna. Och placeringen sen! Där nedanför mig finns både John Ajvide Lindqvist, Stephen King och självaste Edgar Allen Poe. Röd om kinderna, som sagt.

måndag 9 april 2012

Nämen åh

Det här med att debutera är inte för folk med svagt hjärta,det må jag säga. Recensionsdatum är fortfarande nästan två veckor bort, men förhandsexen är ute och Skalpelldansen finns i butik - och alltså börjar åsikterna redan droppa ut på nätet. Och i andra änden sitter jag och svettas.

Det är upp och ner, hit och dit, sitta på händerna för att inte kolla datorn hela tiden och få akut ont i magen av en sarkastisk Twitterkommentar eller ett halvljummet omdöme (eftersom man förstås misslyckades med att sitta på händerna). Men så plötsligt stöter man på den här bloggrecensionen. Och så blir allt bra igen.

tisdag 3 april 2012

När märkliga saker händer



Vid närmare eftertanke, innan påskledigheten tar vid, så måste jag väl blogga om det otroliga som hände i lördags och som fortfarande ger svallvågor genom hela min tillvaro så fort jag tänker på det.

Jag var nämligen med i  DN Kultur! I en stor artikel om skräck! På ett helt uppslag! Ja, inte bara jag förstås - men väldigt, väldigt mycket jag. Jag som läser Boklördag varje vecka och har drömt om att en gång i framtiden kanske få vara med där, om jag skriver riktigt många, riktigt bra böcker. Och så blev det nu, när jag knappt kommit ut med en enda. Det trodde jag aldrig - jag tror det faktiskt fortfarande inte riktigt.

Här är länken till webb-artikeln (fast rubriken i papperstidningen var bättre).

Glad påsk!



Imorgon åker jag, barnen och hunden hem till Dalarna för att fira påsk (maken åker till Kanarieöarna på träningsläger, den lyckosten). Vi ska äta ägg, pussa på småkusiner och ... jag ska ha SIGNERING!!

Japp, mitt livs första signering i en bokhandel äger rum på skärtorsdagen kl 13 i Avesta Bok och Papper. Jag ska sitta där tillsammans med årets andra Avesta-debutant, Henrik Tord (läs LitteraturMagazinets recension av hans bok Kum här) samt den lokala deckarförfattaren Mats Myrén. Det blir spännande. Mamma och pappa har i alla fall lovat att komma.

söndag 1 april 2012

Den är här nu



I torsdags kunde jag äntligen åka till Ica i Staffanstorp och hämta två tunga kartonger från Förlagssystem. Med mina Skalpelldansar i! Fram till dess hade jag fått nöja mig med att dammsuga nätet efter bilder från folk som dokumenterat sina recensionsexemplar och förtvivlat försökt bedöma tryckkvalitet och tjocklek utifrån korniga mobilfoton (eller i värsta fall Instagram).

Jag hade inte behövt vara nervös. Den blev precis så fin som jag hade hoppats, den partiella lacken på omslaget glittrar vackert i vårljuset från fönstren och att välja vit väv istället för röd var ett utmärkt beslut. Och tjock blev den dessutom! Det är nämligen min största noja med skrivandet, som copy är jag ju van vid att fatta mig kort och varje extra sida i romanskrivandet känns som en seger över min egen bristande kvantitetskompetens.