måndag 3 september 2012

Åtta saker du inte visste om Jonas Lerman

Just nu cirkulerar en utmaning i bokbloggsvärlden där man ska skriva åtta okända fakta om sig själv. Men också en variant där utmaningen gäller åtta fakta om ens huvudkaraktär. Amanda Hellberg skriver spännande om Maja Grå här (huvudkaraktären i böckerna jag tipsade om i Nyhetsmorgon härom veckan). Hon utmanar den som vill och så klart tar jag upp den kastade handsken.

Så här kommer det, åtta saker du inte visste om Jonas Lerman, huvudperson i Skalpelldansen:

1, Han är döpt efter Jonas Hassen Khemiri. Jo faktiskt, eftersom ett föredrag när Jonas Hassen Khemiri pratade om sitt förhållande till huvudpersonen i "Ett öga rött" var en stor inspiration till idén med Skalpelldansen. I övrigt har de inga större likheter vad jag vet.

2, Efternamnet kom av att jag tänkte mig Jonas som en "man av lera", som inte har någon fast  egen kärna utan kan knådas lite hur som helst. 

3, Jonas är uppvuxen i huset "Hvilan" i Ängelsberg. Jag kommer från Avesta, tre mil från Ängelsberg, och när jag var yngre drömde jag om att bo i just det huset. Historien om att Karin Göring en gång bodde i huset är för övrigt helt sann.

4, I början av boken förekommer en grön vas, som står på ett bord hemma hos familjen Lerman. Den stod hemma hos min morfar när jag var liten och jag älskade den. På releasefesten fick jag en sån vas i present av mina föräldrar och började gråta så glad blev jag.

5, Innan jag började skriva Skalpelldansen gick jag en skrivkurs på Ordfront och fick låna en övernattningslägenhet av en kompis mamma. Den låg på Klippgatan 13, där Jonas Lerman bor.

6, I den första versionen av boken hade Jonas en romans med Anna Demir, skräckfilmsregissören i kulturprogramsscenen. Men så roligt fick han inte ha det, stackarn.

7, När jag tänker på Skalpelldansen som film (vilket jag gör ibland) ser jag Benedict Cumberbatch i rollen som Jonas Lerman. Inte för att jag är säker på att han skulle vara bäst i rollen - utan för att jag gärna tänker på Benedict Cumberbatch.

8, Jag har funderat på att någon gång skriva en av Jonas böcker för att få veta mer om Carl Cederfeldt. Men jag vet inte, hans böcker verkar så läskiga.

2 kommentarer:

  1. Så roligt att fler nappade på utmaningen. Tycker det är jätteroligt att se bakgrunden till folks olika karaktärer och hur böckerna växt fram. har inte läst din bok men när jag gör det kommer dessa detaljer vara något jag ser efter, den gröna vasen framförallt :)

    SvaraRadera
  2. Tack för en fantastisk utmaning Pernilla! Som författare är det sånt här det är allra roligast att berätta om tycker jag.

    SvaraRadera