torsdag 20 september 2012

När drömmar slår inOm bara en vecka börjar Bokmässan 2012 i Göteborg. Det blir min fjärde i ordningen och den första som publicerad författare.

2009 var jag på min allra första bokmässa. I april det året hade jag skickat in den första versionen av Skalpelldansen (som då inte ens hette Skalpelldansen) och vid tiden för bokmässan hade jag hunnit få svar från fyra av de sju förlag jag skickat till; två standardrefuseringar, ett lektörsutlåtande och ett "vi är intresserade, men vår lektör har inte hunnit läsa färdigt än". Eftersom jag inte hade förväntat mig annat än standardrefuser var jag fortfarande i chock över att det kanske fanns en liten, liten chans att min manus skulle bli utgivet.

Jag åkte ensam på lördag morgon och åkte tillbaka samma kväll. Jag tänkte att det var bäst att köpa seminariekort så att det inte skulle märkas så mycket hur ensam jag var. Så det gjorde jag. Jag kände ingen och hade inget planerat och allt var stort och ofantligt spännande.

Jag minns fortfarande hur jag gick runt på mässan och tänkte att det vore väldigt trevligt att få ha en egen bok där någon gång. Jag såg författare som signerade och tänkte att det vore väldigt trevligt att få skriva sitt namn i en egen bok någon gång. Jag gick förbi VIP-zonen på andra våningen och tänkte att det vore väldigt trevligt att få sitta där med de andra författarna någon gång. Och jag satt i  K1 medan Simon Beckett pratade och tänkte att det vore väldigt trevligt att få ha ett eget seminarium någon gång. Och alldeles särskilt i en av de finaste seminariesalarna, som K1.

Det har varit en minst sagt lång och slingrig väg, men nu är jag faktiskt där. På torsdag morgon åker jag till Göteborg tillsammans med Nene Ormes, en av alla nya författarvänner jag inte kände för tre år sedan. Jag ska vara kvar i fyra dagar och har en särskild namnbricka och får komma in över allt. Även i VIP-zonen. På fredag eftermiddag och lördag eftermiddag ska jag signera min egen bok och på fredag kväll ska jag gå på buffén på Börsen som bara särskilt inbjudna får. Och på söndagen ska jag ha ett eget seminarium.

Ja, precis allt det som jag drömde om då händer nu, om en vecka. För några dagar sedan fick jag ett brev från Bokmässan med besked om vilken seminariesal som gäller - och då började jag nästan gråta. För nästa söndag klockan tolv är det inte Simon Beckett som sitter i och pratar i K1. Det är jag. Och jag tänker att även om ingen vet hur det här kommer att gå, även om det nya manuset jag skickade till förlaget igår aldrig skulle bli bok, även om min karriär som författare skulle sluta här så är det ändå fullständigt fantastiskt otroligt det jag får vara med just nu.

Det här är tiderna och platserna för mina officiella framträdanden på Bokmässan. Så om du skulle känna dig lika vilsen och ensam på mässgolvet som jag gjorde för tre år sedan, kom och säg hej vetja.

Fredag 28/9 kl 15.00-15.30 Signering i SF-bokhandelns monter A02:42

Lördag 29/9 kl 16.00-16.30 Signering i Telegram Förlags monter B05:51

Söndag 30/9 kl 12.00-12.45 Seminarium om skräck med Amanda Hellberg och Johanna Koljonen i K1

1 kommentar:

  1. Jättekul för dig att du får känna dig så lyckad! Ingen ironi eller sarkasm i denna kommentar, jag tycker bara det är jättekul när det går bra för folk som kämpat länge för att nå ett mål :) Lycka till på bokmässan, hoppas det lever upp till förväntningarna.

    SvaraRadera