onsdag 3 oktober 2012

Kapitel 3: Människorna

Före, under och efter bokmässan fylls Facebook, Twitter och bloggar av folk som ska/håller på att/återhämtar sig från att: stänga Park, dricka för mycket rödvin, mingla med kändisar mitt i natten, stirra avundsjukt på andra som minglar med kändisar mitt i natten och annat i liknande stil. Dock inte jag.

Inte för att jag ser ner på folk som stänger Park, för det gör jag inte. Inte för att jag inte gillar att mingla och träffa folk, för det gör jag. Utan mest för att jag festar så dåligt. Efter en enda kväll med för mycket alkohol, för lite sömn och den psykiska ansträngning det innebär att försöka föra konversationer med berusade människor är jag helt rökt i en vecka. Och eftersom jag är på bokmässan för att suga upp så mycket upplevelser jag bara kan så har jag inte råd med det, helt enkelt. Även om jag ibland drabbas av lätt ångest över det jag eventuellt missar, det erkänner jag.

Men trots bristande Park-tid har jag ändå träffat otroligt mycket trevliga människor under årets bokmässa, med mitt nyblivna författarskap som legitim ursäkt att inleda konversationer med kreti och pleti. Vissa var kära återseenden med gamla bekanta man aldrig stöter på annars, Som Åsa Schwarz, Caroline Jensen, Johan Theorin, folket på Kolik Förlag och inte minst skämttecknaren Hans Lindström som jag har som stående programpunkt att klappa på (Hans avskyr bokmässan och jag har lovat hans son som jag jobbar med att muntra upp honom lite varje år).

Andra var helt nya bekantskaper som jag förhoppningsvis kommer att möta igen, som den sjukt trevliga fantasyförfattaren Maria Turchaninoff som jag hade lyckan att få uppleva den mytomspunna buffén på Börsen med (ja, jag har fått ta Göteborgs borgmästare i hand under kristallkronor, pilutta er det har inte ni). Och hennes förlagskollega Kaj Korkea-Aho som jag kunde prata Fredagen den 13:e med, även det under kristallkronor (bara en sån sak).

Bokmässan 2012 blev också året när jag lärde känna mina trevliga förlagskollegor Cecilia Gyllenhammar och Christer Lundberg, bli döpt till Skräckflickan av samma Christer (vilket ju är väldigt fyndigt eftersom han debuterar med "Gräspojken" - ja, Christer är från Göteborg) och fick prata med bokbloggare som skrivit väldigt fint om Skalpelldansen, som Calliope Books och Pocketlover. Säkert har jag glömt en hel massa folk också, men det gör nog inget. De har säkert glömt mig också.

UPPDATERING:
Trots min käcka avslutning har jag lidit av svår ångest hela dagen över alla jag glömde i inlägget. Så Marcus Priftis, Henrik Tord, Niklas Orrenius, Pernilla Alm, Pia Printz, Anna Levahn, Christin Ljungqvist och alla ni andra: det var väldigt trevligt att träffa er också.

Johan Theorin i Bonniers monter

Christer signerar i Telegrams monter

Jag, Åsa Schwarz och Lena Karlin (foto Caroline Jensen)
Christer och Cecilia på signeringsutflykt i Kungsbacka (bild Annika Seward)
Maria Turchaninoff med kristallkrona i kön till buffén på Börsen - som visade sig bestå till 80% av rå fisk

Fler kristallkronor, Kaj samt okänd suddig finsk man. Ett strålande foto, verkligen

1 kommentar:

  1. Jag ser mystisk och fin ut på kortet! Mina bilder från den festen blev så mörka att de inte går att publicera alls.
    Kaj är bäst!!

    SvaraRadera